All Categories
Featured
Table of Contents
De verpleegkundig specialist levert door het verlenen van consulten aan andere disciplines binnen de zorg en patiënten een bijdrage aan de patiëntenzorg en preventie - Thuisverpleging Oudenaarde. Vanuit een inhoudelijke deskundigheid kan de verpleegkundig specialist een bijdrage leveren aan het ontwerpen, bijstellen, vaststellen en uitvoeren van zorgbeleid en aan fundamenteel wetenschappelijk en toegepast onderzoek. Zorgverlening Hingene.
De verpleegkundig specialist diabetes De verpleegkundig specialist neemt in de zorgverlening aan mensen met diabetes een belangrijke plaats in. De functie vereist een specifieke deskundigheid en een duidelijke omschrijving van taken. De verpleegkundige diabeteszorg bestaat uit het geven van psychosociale zorg en begeleiding, preventie, voorlichting en educatie en het scheppen van voorwaarden voor het bereiken van een optimale diabeteszorg.
de diabetesverpleegkundige levert een bijdrage aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg, deskundigheidsbevordering en zij heeft een consultfunctie - Hoeveel bedraagt de mantelzorgpremie?. De verpleegkundig specialist geriatrie De functie van verpleegkundig specialist geriatrie wordt in de functieomschrijving van het Landelijk Orgaan Verpleegkundig Specialisten Ouderen (LOVS) (Hummelink et al (Palliatieve zorg Sint-Niklaas)., 1997; LOVS, 1996) onderscheiden van de functie verpleegkundig specialist ouderen.
De geriatrische zorgvrager maakt naar schatting 5-10% uit van de oudere bevolking en het is een oudere cliënt (meestal boven de 75 jaar) waarbij door meerdere gezondheidsverstoringen een wankel evenwicht en een grote hulpbehoevendheid is ontstaan. Het gaat daarbij altijd om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen, hetgeen leidt tot een diversiteit aan zorgvragen (Zorgverlening Haasdonk).
Doel van de geriatrische behandeling is het verbeteren van de kwaliteit van leven en de functionele mogelijkheden van de cliënt. De verpleegkundig specialist geriatrie richt zich binnen de geriatrische behandeling op de verpleegkundige zorg bij moeilijk op te lossen zorgvragen. Zorgverlening Nieuwkerken. De kracht van de verpleegkundig specialist geriatrie ligt in het analyseren van de zorgvragen, zij kan de zorganalyse zelf uitvoeren of anderen hierbij ondersteunen.
Daarnaast geeft de verpleegkundig specialist advies en instructie aan verpleegkundigen en andere (para)medische disciplines. Zij levert een bijdrage aan beleidsontwikkeling door het opstellen van adviezen en protocollen (Thuisverpleging Windham). De verpleegkundig specialist geriatrie heeft de volgende taken (Hummelink et al., 1997): 1. het uitvoeren van directe patiëntenzorg: de verpleegkundig specialist geriatrie is verantwoordelijk voor het plannen en eventueel zelf uitvoeren van verpleegkundige interventies of het adviseren van anderen in de uitvoering; 2.
De verpleegkundig specialist geriatrie moet daartoe in het bezit zijn van een verpleegkundige opleiding op HBO niveau, een ruime verpleegkundige ervaring (minimaal 5 jaar, waarvan 2 jaar in de geriatrie) en een vervolgopleiding in de geriatrie, voortgezette opleiding verpleegkundig specialist (V.O.S.) of een master degree in nursing of verplegingswetenschap. 3.
Daarnaast is het doel verbetering van de kwaliteit van zorg door vroegtijdige opsporing van gezondheidsverstoringen en verbetering van de gezondheidstoestand van patiënten. De functie bevat een aantal verpleegkundige elementen en vereist een functionaris die zich kan bewegen in een sterk veranderend werkveld en in een (complex) samenwerkingsverband van ten minste drie huisartspraktijken. Zorgverlening Mariakerke.
Ook wordt in deze context ook nog wel eens naar de ‘practice nurse’ verwezen, terwijl men de praktijkondersteuner bedoelt. De opleiding voor praktijkondersteuner bestaat sinds eind jaren negentig. De functie is nieuw en nog volop in ontwikkeling. Eind december 2001 zijn 148 praktijkondersteuners gestart in hun nieuwe functie en het vooruitzicht is dat er in het jaar 2002, 350 nieuwe vacatures praktijkondersteuning zullen ontstaan (LHV, 2002).
Kort hiervoor waren andere vervolgopleidingen gerealiseerd zoals die van de Advanced Nursing Practice en waarvan de afgestudeerden konden gaan werken als praktijkondersteuner. Afgestudeerden APN’ers kunnen gaan werken als verpleegkundig specialist (‘clinical nurse specialist’) of als ‘nurse practitioner’. De HBO-opleidingen voor praktijkondersteuner zijn toegankelijk voor verpleegkundigen met het diploma HBO-V of MBO-V en voor MBO-doktersassistenten. Wie behoort tot eerstelijnszorg?.
Volgens deze omschrijving zijn de hoofdtaken van de praktijkondersteuner: 1 - Zorgverlening Nieuwkerken. het verlenen van door de huisarts gedelegeerde medisch inhoudelijke zorg; 2. het geven van voorlichting, adviezen, instructie en educatie; 3. het coördineren en organiseren van zorgverlening; 4. het verzorgen van de eigen administratie; 5. het verzorgen van taken op het gebied van de kwaliteitszorg; 6.
Het accent van de functie ligt op het verlenen van medisch inhoudelijke activiteiten, in het bijzonder het sturen van zorgtrajecten voor mensen met een chronische aandoening. Het gaat met name om activiteiten die zich lenen voor taakdelegatie, protocollering en/ of meer routinematige uitvoering. De samenwerkende huisartsen maken een keuze op welke patiëntengroep(en) de praktijkondersteuner zich richt.
De praktijkondersteuner is in dienst van ofwel gedetacheerd binnen een huisartspraktijk(en). Zij voert zelfstandig spreekuur en werkt als een professional op HBOniveau binnen een team. Hierbij heeft de praktijkondersteuner een eigen verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor de door haar verleende zorg, maar de huisarts blijft eindverantwoordelijk (LHV, 2001). 3. 1.3 De wijkverpleegkundige Wijkverpleegkundigen voorzien thuiswonende zorgvragers van hoogwaardige verpleegkundige zorg, uitgaande van de behoefte en beleving van de cliënten.
Ze zorgen voor afstemming met behandelaars en overige zorgverleners. Tevens adviseren ze als professional hun zakelijk leiding en houden rekening met de belangen van de organisatie. Ze zijn de spil in de zorg bij de mensen thuis en doen dit om het evenwicht te herstellen tussen draaglast en draagkracht van de zorgvrager, dan wel van diens mantelzorg, waarbij het evenwicht is verstoord als gevolg van ziekte, herstel, ouderdom, overlijden of een psychosociaal probleem (Wat is 1e 2e en 3e lijnszorg?).
Als onderscheidend kenmerk voor de wijkverpleegkundige ten opzichte van de verpleegkundige in de wijk met 22 kwalificatieniveau 4 (MBO-niveau) geldt de verpleegkundige diagnostiek en het bepalen van de complexiteit van de verpleegsituatie en het op basis hiervan toewijzen van een verpleegkundige of verzorgende aan de cliënt (van Weelderen & Kerkstra, 1998) - Zorgverlening Sinaai.
Deze wijkverpleegkundige werkt allround. Haar werkzaamheden zijn van curatieve en preventieve aard en omvatten revalidatie, reactivering en GVO en vinden in samenhang met elkaar plaats. De aard, omvang en frequentie van de werkzaamheden zijn sterk aan verandering onderhevig (Zorgverlening Mariakerke). De wijkverpleegkundige thuiszorg werkt zelfstandig, naar eigen inzicht volgens een (zelf) opgesteld verpleegplan en maakt hierin zonodig wijzigingen.
De wijkverpleegkundige werkt in teamverband, zij voert vaak coördinerende taken uit met name in de hoogcomplexe zorg (van Pijpen et al., 1999). Voor dit onderzoek zijn alleen die functies binnen de wijkverpleging van belang waarvan men mag veronderstellen dat de betreffende wijkverpleegkundigen (eventueel) samenwerken met de volgende disciplines: de praktijkondersteuner, de verpleegkundig specialist, de huisarts en de medisch specialist.
Aangezien de diabeteszorg voor kinderen tot 18 jaar in handen blijft van de medisch specialist, betekent dit dat de volgende functies binnen de wijkverpleging voor dit onderzoek van belang zijn: 1. de wijkverpleegkundige thuiszorg (of volwassenenzorg): deze wijkverpleegkundige is gericht op de verpleging van volwassen cliënten (boven 18 jaar) en werkt generalistisch; 2.
de wijkverpleegkundige thuiszorg met aandachtsgebied: naast het uitvoeren van de basiszorg kent de wijkverpleegkundige met een aandachtsgebied nog het behartigen van specifieke aandachtsgebieden (bijvoorbeeld diabetes of ouderenzorg) en dat in termen van uitvoering, consultatie en coördinatie - Zorgverlening Sint-Amands. Zij voert coördinerende en uitvoerende taken uit met name in de hoogcomplexe zorg; 4.
Zij voert specialistische verpleegkundige taken uit in de thuissituatie. De werkzaamheden zijn gericht op cliënten met een hoogcomplexe en/ of uitzonderlijk medisch-technische zorgbehoefte, voortkomend uit een specifiek ziektebeeld. Werkzaamheden van curatieve en preventieve aard en revalidatie, reactivering en GVO vinden in samenhang met elkaar plaats (Thuisverpleging Mariakerke). Daarbij ligt het accent op innovatieve behandeltechnieken, waarmee de gespecialiseerde wijkverpleegkundige binnen de instelling een voortrekkersrol vervult.
5. de transferverpleegkundige/ liaisonverpleegkundige: de liaisonverpleegkundige is werkzaam in het ziekenhuis en verzorgt de overdracht van de zorgverlening voor de cliënt vanuit het ziekenhuis naar huis (van Weelderen & Kerkstra, 1998; Van Pijpen, 1999). 23 Al deze functies zijn in feite een verbijzondering van het functieprofiel van de wijkverpleegkundige thuiszorg.
De specifieke kenmerken van de discipline huisartsgeneeskunde zijn dat zij: 1. in de regel het eerste medische contactpunt uitmaakt binnen de gezondheidszorg, met een brede en open toegankelijkheid voor zijn gebruikers, met een opvang voor alle gezondheidsproblemen ongeacht leeftijd, sekse of enig andere eigenschap van de persoon in kwestie; 2.
De functie van de huisarts is gericht op het helpen van mensen bij het maken van keuzen - en bij de realisering daarvan - ter bevordering of instandhouding van hun welbevinden en optimaal functioneren, lichamelijk, geestelijk en sociaal. Als zodanig draagt de functie bij aan de doelstelling van de gezondheidszorg als geheel (LHV, 1987).
Zij zijn persoonsgeoriënteerde artsen, in de eerste plaats verantwoordelijk voor het aanbieden van geïntegreerde continue zorg aan ieder individu dat medische hulp zoekt ongeacht ras, sekse of aandoening. Zij integreren in de zorg voor het individu de context van 24 familie, gemeenschap en cultuur, met respect voor de autonomie van de cliënt.
Kies voor zorgverlening van Thuisverpleging Bornem (Klein Brabant)Latest Posts
Wat Doet Een Stoma
Thebe Praktische Thuisbegeleiding
Helder Thuishulp Achterhoek